16 - Maria Olofsdotter & Henrik Henriksson

I tingsnotisen nämns att Maria Olofsdotter båda döttrar Margeta och Maria hette Henriksdotter i efternamn, så då bör vi leta efter en make till Maria Olofsdotter som hette Henrik. Och som jag skrev tidigare så vet vi att Margeta Henriksdotter gick bort 25 juli 1775, 72 år gammal. Och den andra dottern Maria Henriksdotter gick bort 1 1 augusti 1776.

Detta innebär att Margeta borde vara född 1704 och Maria 1712, och Margeta hittar man snabbt i födelseboken för 1704 den 22 april:



Faddrarna var Mårten Hindersson, hustru Bryta Mattsdotter, Erik Mårtensson, hustru Margeta Sigfridsdotter, Matts Tomasson, pig Karin Olofsdotter. 

Här ser vi att fadern till Margeta och maken till Maria Olofsdotter mycket riktigt hette Henrik Henriksson, eller som man skrev på 1700-talet: ”Hindrich Hindrchsson”.

En utav faddrarna Karin Olofsdotter känner vi ju igen från Tingsnotisen som just syster till Maria Olofsdotter.

Men tyvärr så går inte Maria Henriksdotters födelsebok att hitta – hon föddes mitt under den stora ofreden och hamnar i det stora gapet där dokumentation i Finland helt saknas, och tyvärr så finns ju inte barn under 15 med i de olika längderna så därför finns hon inte heller att hitta i SAY-registrets register.

Men i SAY-registret för 1720-1739 finns inte Henrik med som jag nämnde, så förmodligen dog han under stora ofreden – om han dog på slagfältet i någon bondehärd eller om han blev kidnappad av ryssen och blev taget till Helsingfors eller Petersburg och istället dog där utav svält och misshandel lär vi aldrig få reda på. Någon mer information om denna Henrik har jag inte ännu hittat, det får bli ett projekt i sig att försöka ta reda på var han kom från, mm.

När vi nu sen går in i nästa register för 1695-1714 så hittar vi mycket riktigt Henrik Glader där mellan åren 1709-1713, och under han står Maria. Så här stämmer allt.

Här är registret för Glader hemma i Korsholm för åren 1695-1714:



I detta SAY-register händer det en hel del, här finns det en del att förklara.Och dom kan lätt bli väldigt förvirrade med olika namn som dyker upp och lite information mer än bara namnen. Men med hjälp utav övriga kyrkböcker och tingsnotiser så kan man då en tydlighet i dom, men det tar tid.

Och här har vi en mantalslängd för Helsingby för år 1710 och här ser vi Henrik Glader med Hustrun Maria, inte mycket information men ibland kan det vara tillräckligt.



Går vi sen lite längre bak i SAY-registret så ser vi att Olof Glader dyker upp 1705.


Kommentarer