7 - Släktutredning - Lär känna din församling

Det är viktigt att lära känna den församling som du forskar i. Vilka byar ingick i församlingen? Var det någon by som vid något tillfälle bröt sig ut ur församlingen och gick över till annan församling? Tillkom en by till församlingen? Osv.

Jag har tagit hjälp utav församlingen ett par gånger redan. 

Känner du att du villa ha reda på vad som hände familjen efter det att sekretessen träder in på 1900-talet så är det bara att ta kontakt med den aktuella församlingen via deras hemsida och beställa en släktutredning. Brukar kostar runt 300:- men då har du också forskning in till nutid. Det brukar ta ett par veckor att få den hemskickad.

Ibland kan du behöva ta kontakt med den Finska / Svenska delen av församlingen beroende på vem du har kontakt med.

Vasa församling delades 1928 i två församlingar, en Svensk och en Finsk.

Så är det familjen du forskar på Finsktalande så kan det ju då vara så att dom går över till den finska delen när den nu blev tillgänglig i den aktuella församlingen.

För det kan ju vara så att den församlingen du är och forskar i har böcker på nätet fram till säg 1890. Men personen du söker föddes 1898. Då kan din enda räddning vara att kontakta församlingen. Att skicka mail och fråga "har ni denna personen med detta födelsedatumet i födelseboken" brukar inte kosta något. 


> Beställer du en släktutredning från en församling så kommer dom skicka den med vanlig post. Med i brevet ligger en faktura som du via internetbanken betalar som "utlandsbetalning". Inget krångligt alls. Du fyller i dom uppgifterna som efterfrågas, IBAN, Adress osv. Första gången kan man bli lite fundersam men jag har inte haft några problem med mina utlandsbetalningar till en församling i Finland.


I skrivande stund (september 2021) så är det så att den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland genomgår en väldigt stor förändring. Tanken är att församlingarna ska gå ihop till flera olika centralregister dit man sen vänder sig för ämbetsintyg eller släktutredning för släktforskning.

Detta arbete är just nu pågående men tanken är att arkiven ska centraliseras.

Här finns information om denna förändringen:

https://evl.fi/pressrum/nyheter/-/items/item/38803/Kyrkan+fornyar+ambetsbetygtjansterna?fbclid=IwAR1cySdrJHmir7_BwnADLitKyVWCPUeUIq6jQKknFl-dHYKXUeuyff-2bAg

Men annars tills att detta är helt klart så får du ta kontakt med din församling och se vad som gäller och om och vilket centralregister dom anslutit sig till.

https://evl.fi/kontakt


> HISKI har en annan bra funktion där du kan se rätt så detaljerad information om församlingarna. När du är inne på första sidan på församlingen du valt i HISKI så har du längst ner till vänster "Uppgifter om församlingen", tryck där.

Så får du lite historia om församlingen. Och du ser där även vilka byar som ingick/ingår i församlingen och lite annan matnyttig information. Förteckning över präster, bland annat.


> Här är Korsholm församling som exempel:

http://hiski.genealogia.fi/seurakunnat/srk?CMD=SRK&ID=227&TYPE=HTML&LANG=SE


---------------------------------------------------------------------------

Tryck på länken nedan för att fortsätta på del 8:

>>  8 - Stamkort - Krig - Militär - Sjömän

Eller gå tillbaka till del 6:

<<  6 - Stora ofreden & Den ryska mantalslängden

---------------------------------------------------------------------------