17 - Olof Mickelsson Glader

Här ser vi Maria Olofsdotters far – Olof Glader. Längre upp skrev jag att Maria gick bort 5 feb 1739, och där står hon som 60 år gammal. Det innebär att hon föddes 1678.

Nu är vi långt tillbaka i tiden. Och nu är vi och bläddrar i den allra första födelseboken som finns tillgänglig online, födelseboken för åren 1671-1690. I dessa böcker så ändras en hel del regler – kvinnan ansågs oren och fick inte vara med i kyrkan, så därför står enbart fadern med i födelseböckerna. Och så är det väldigt kladdigt, vilket kan bero på allt från att prästen inte kunde bättre eller att det är en kladd vi ser – alltså skulle den senare renskrivas men så kanske den av olika anledningar aldrig gjorde det.

Här fick jag hjälp utav en person som kunde tyda detta bättre än jag – en tjej som heter Marthina – hon har hjälp mig tyda all text egentligen från 1700-talet och bakåt – utan henne hade jag aldrig kommit så här långt.

Hon hittade Maria , eller ”Maaja” som det stod i födelseboken 1678, 6 juli och där tyckte hon det såg ut som att det såg ut som att Maria var född i Singsby. Men några detaljer här blir nog svårt att få.

Sen annan information om vem mamman var, alltså vem Olofs hustru var blir väldigt svårt att hitta i dessa kladdiga kyrköcker och får bli ett projekt för sig.

Men en annan intressant detalj i detta SAY-register är att Olof Glader i början av boken hette Olof Mickelsson. Först år 1703 ser man att namnet ändras från Olof Glad och året därpå 1704 så ändras hans namn i mantalslängden till Olof Glader. Och året därefter så heter hela hemmat Glader – här skapades alltså namnet Glader och dess hemma.

Så det var alltså 1704 som namnet först dök upp, och anledningen till att han fick det namnet hittar vi i SAY-registret före detta, det för år 1675-1694. Där kan man nämligen se att Olof Mickelsson var fördubblings båtsman år 1681, då var han 33 år gammal.



När Olofs efternamn ändrades till Glader 1704 så var Olof 56 år gammal.

Efter en hel del efterforskning så har jag hittat en hel del dokument på Olof som kommer här nedan.

Det skall också nämnas att det vid ungefär samma tillfälle fanns två stycken Olof Mickelsson i Helsingby vid samma tid.

Den andra Olof Mickelsson dör dock 25 mars 1723 i Helsingby, 56 år gammal. Så han var då alltså född ca 1667. Men han benämns aldrig som Olof Glader.


Här nedan ser vi en mantalslängd från 1705 i Helsingby med Olof Glader med familj

Olof Glader med familj i Helsingby 1705


Här nedan ser vi att Olof Glader faktiskt var båtsman, han finns nämligen med i denna roteringslängden över båtsmanspenning för år 1710 (noter att den andra Olof Mickelsson syns till på sidan före):

Roteringslängd över båtsmanspenning 1710


Och här kommer vi till den ryska mantalslängden mitt under Stora Ofreden över Helsingby, år 1719.

I den nedan så ser vi Olof Glader med hans gård intakt, medans granngårdarna står som avbränd. Frågorna här är många – det är mitt under brinnande krig.

Marias och maken Henrik Henriksson stod ju på hemmat fram till 1713 – nu står Marias far Olof på hemmat i denna mantalslängden – var fanns Maria och Henrik? Deras andra dotter  Maria Henriksdotter föddes ju 1712. Så dom hade ju när Stora Ofreden började 1713 ett litet spädbarn, samt då deras första dotter Margeta som då var 9 år.

Slaget vid Storkyro utanför Helsingby ägde rum 19 februari 1714. Och då de Svenska soldaterna bestod till stor del utav bondehärer så misstänker jag att Henrik Henriksson som 1714 borde vart ung och stark fick vara med och möta ryssen på slagfältet. Och det var ju sannolikt där han dog – eller om han då blev fånge och dog i fångeskap, vem vet.

Men fråga kvarstår ju var Maria Olofsdotter med sina 2 döttrar tog vägen. Flydde hon till Sverige under kriget? En sak är säker – 1719 så står Olof Glader med i den ryska mantalslängden för Helsingby:

Olof Glader i den ryska mantalslängden för Helsingby år 1719


Här till sist har vi Olof Gladers dödsbok – han dör 8 januari 1728, 80 år gammal. Seg gubbe!

Olof Gladers dödsbok


Jag har nu dock kommit fram till mitt mål från början – att hitta ursprunget till mitt efternamn Glader – och det tycker jag att jag har gjort här med bra källor även om inte allt givetvis längs vägen är 100% solklart. Men jag tycker med de källor jag har fått fram längs vägen så kan jag med all säkerhet säga att det var Olof Glader som år 1704 fick namnet Glader – det namn som min son Hugo Glader kommer bära med sig sitt liv. Alltså 313 år senare lever fortfarande namnet kvar.

Hugo och Hjalmar mina barn blir då 12:e generationen som bär namnet Glader.


Jag visste inte riktigt det optimala sättet att framföra detta på – men jag tror att det ändå blev hyffsat överskådligt även om det självklart är många namn, årtal mm att hålla reda på.

Så här ser då antavlan ut från min farmor Iris till Olof Glader.

Till Olof hade jag nog aldrig kommit om det inte vore för den där tingsnotisen från den 30 Oktober 1752. Förhoppningsvis finns det mer tingsnotiser att hitta, men att söka där är som att söka efter en nål i en höstack då dom inte är kategoriserade det minsta – och så då 1700-tals text på det. Det tar tid, men kul när man till slut hittar något som tar en framåt i forskningen.


 


Kommentarer