3 - Kyrkböcker i Finland

Finska Riksarkivets Digitala Arkiv

https://astia.narc.fi/uusiastia/aineistot.html


Finlands Riksarkiv är källan till en hel del kyrkböckerna på nätet.
På länken ovan kommer du till deras söksida.

Kom dock ihåg det jag skrev innan om att vissa församlingar kan ha sitt finska namn i arkivet (även kyrkböckerna har då sitt finska namn).
Här finns dock i regel endast kyrkböcker fram till mitten eller strax efter mitten av 1800-talet. 


Det Finska Riksarkivets Digitala Arkivet Indexerat – Digihakemisto

https://en.digihakemisto.net/


Om du är i det Finska digitala riksarkivet och letar så finns det en annan sida att rekommendera för att underlätta ditt letande, nämligen "Digihakemisto" (Digital Index).
Den grundar sig helt och hållet på det Finska digitala riksarkivet ovan, dom har alltså samma innehåll, skillnaden är att du här på Digihakemisto har kyrkböckerna indexerade, sida för sida.
Du kan alltså enkelt öppna en församlingsbok och direkt se vilka hemman som finns på vilken sida. Det sparar mycket tid!
Dom skriver själva: 
"Digihakemisto är ett crowdsourcing experiment för att skapa innehållsförteckningar ("indexer") för kyrkböckerna och andra dokument som finns i Nationalarkivets Digitaliarkiv (http://digi.narc.fi/digi/)."


Fast det hänger på att någon då redan har indexerat boken.
Men om den inte skulle vara indexerad så kan du själv hjälpa till genom att lägga till den informationen du vill, vem som helst kan nämligen lägga till information på Digital Index, lite som Wikipedia. 
När du har uppe en bok i Digital Index så har du 2 spalter, en till vänster där du bläddrar i Digital Index och så finns en spalt till höger ”Alkuperäinen kuva”(Ursprungliga bilden). Trycker du på ett nummer där så tar den dig till sidan på Riksarkivets Hemsida där du kan få bilden i lite högre upplösning osv. Men där är ju inte böckerna indexerade.
Trycker du istället på en siffra i den vänstra spalten så kommer du till sidan på Digital Index. Där längst upp kan du lägga till Sida och information om det inte finns. Det finns 3 knappar och 2 rutor längst upp på sidan ovanför bilden. Knapparna är Bak, Fram och Spara (Talleta). Är båda rutorna tomma så har ingen lagt till någon information om just den sidan. Och då kan du själv lägga till sida (om det finns) i första rutan, och information i andra rutan (tex hamman-namn osv) och sen trycker du på ”Talleta”.
Men dubbelkolla så du inte tar bort något som redan lagts till.
Det finns en annan stor fördel med Digital Index.
Som du kanske vet så kan det t.ex. i en födelsebok även innehålla det årets dödsböcker och vigselböcker, men var gömmer sig dom?
I bästa fall står det på första sidan i kyrkboken på vilken sida de olika andra böckerna gömmer sig, men det gör det inte alltid, så där sparar du också väldigt mycket tid om din bok skulle vara indexerad på denna sida! Och skulle det nu vara så att just din församling inte blivit indexerat så grundligt än så kan ju du vara den första som börjar? Men i regel är det bra indexerat vad jag sett. 
Det är för övrigt en privatperson som ligger bakom detta projekt och idé, "Kari Kujansuu". Imponerande!


Finlands Släkthistoriska Förening - FSHF

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index_sve.htm


Om nu det Finska Riksarkivets digitala material inte räcker för din forskning, kyrkböckerna där brukar sluta runt 1860 eller ibland saknas det helt, då kan det vara bra att kolla på FSHF. 
Jag skulle varmt rekommendera ett medlemskap hos denna förening, det kostar ett par euro om året.
Det finns dock material på sidan som är gratis:
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/arkisto/paikkakunnittain_sve.htm?fbclid=IwAR2mZsskNyUxJppR8KFbjGJbH2cd7L-D8cI-VJSMViom5Q9vcY7mUHijeyE


Men där finns inte hela sidans material, och blir du medlem har du tillgång till medlemssidornas sökdatabas.
Denna förening scannar finska kyrkböcker, fram till en bit in på 1900-talet!
Dom har kommit långt med många församlingar, men alla församlingar finns inte med, så kolla upp om just din församling finns med och i vilken omfattning!


Förutom då kyrkböckerna så kan du på FSHF:s medlemssidor hitta följande:

Under Fängelser och polisanstalter hittar ni förutom fängelsernas interner även befolkningslistor för flera orter och för vissa orter polisens listor på döda. samt personer som flyttat till/ifrån orten. Dessa går ofta längre än kyrkoböckernas uppgifter.

Under DistriktsLäkarna hittar ni vaccinationslistor för vissa orter. Notera att för Helsingfors del gäller vaccinationslistorna oftast Helsinge, dvs Helsingfors landskommun. För vissa orten finns även barnmorskornas förlossningslistor.

Under Utrikesministeriet hittar ni personer som avlidit utomlands, oftast i USA och vars död har meddelats utrikesministeriet.

Där finns även annat material, domstolshandlingar etc. Värt att bekanta sej med annat material än endast kyrkböcker.



Genealogiska Samfundet i Finland – Sökprogram för kyrkböcker – HISKI

http://hiski.genealogia.fi/hiski/5tm57d?se


En annan sida som är ett måste när du släktforskar i Finland är det genealogiska samfundet i Finlands sökprogram för kyrkböcker, HISKI.

HISKI är ett projekt där dom håller på att indexerar alla finska kyrkböcker med namn, årtal osv så att kyrkböckerna blir direkt sökbara. Och dom har kommit långt.
Men här bläddrar inte du i kyrkböckerna utan resultaten på denna sida är text som samfundets medlemmar har matat in, så informationen ska ju ses som en andrahandskälla och bör om det går kollas upp mot kyrkböckerna, som alltid! 
Men denna sida kan ge dig vilken riktning du ska söka i och är ett viktigt verktyg i släktforskning i Finland. Men ska ses som ett hjälpmedel, INTE en källa till någon information i ditt släktträd.
Om en person till exempel försvinner ur din kyrkbok så kan det ju vara smart att söka efter personen på HISKI och se om personen bildade familj och gifte sig någon annanstans och få ledtrådar om var du kan tänkas söka vidare någonstans.
Men du måste också först lära dig att söka på HISKI, för det kan vara lite lurigt.
Om du tex söker efter en person som heter (tar en släkting som exempel) Simon Jacobsson Glader så är i detta fallet Glader "efternamn" och Jacobsson "patronymikon" i sökfältet.
Och som i all sökning så bör man inte skriva i det hela korrekta namnet, för databasen (samfundets medlemmar) kanske inte har skrivit ner det korrekta namnet. Antingen för att det inte stod det korrekta namnet i kyrkboken – eller för att personen sett fel.
Om du tex ska ha med "by/gård" i din sökning så får du akta dig då det kan stavas väldigt olika i böckerna.
Byn "Helsingby" utanför Vasa tex stavas på många olika sätt på HISKI (alltså i kyrkböckerna). Till exempel "Hellsingby", "Helsingby", "Hälsingby", "Hels.by", "Hells:by" osv osv
Och är du inne och söker på 1600-talet så är ju moderns namn inte med i födelseböckerna, kan inte svara på hur det ser ut i hela Finland men i Korsholm var det så.


---------------------------------------------------------------------------

Tryck på länken nedan för att fortsätta på del 4:

>>  4 - Mantalslängder (Henkikirjat)

Eller gå tillbaka till del 2:

<<  2 - Förutsättningar, språk och landskap

---------------------------------------------------------------------------