5 - Anders Glader (1832-1916)

 Karl Edvards föräldrar hette Anders Glader (1832-1916) och Carolina Sundqvist (1847-1879).

Och här upptäckte jag att Anders inte var född i Vasa utan han kom från en by 1 mil utanför Vasa som heter Helsingby som tillhör Korsholms kommun, en liten by som har Finlands näst äldsta stenbro; Toby Stenbro från 1781. 

Här är en bild på Helsingby från ovan med stenbron i mitten: 




Anders Glader föddes här 1832 i Södra Helsingby på Glader hemma nummer 16. 
Här är ett utdrag ur huvud- och kommunionboken för 1833 där Anders Glader

Huvud- och kommunionbok 1833




När jag sen fortsatte bakåt i tiden så insåg jag att min släkt var i Helsingby för att stanna. 

På Glader mantalshemma kommer vi nu hålla oss på så långt bak jag kan komma när jag följer namnet Glader bak i tiden. Vid denna tid i Finland så funkade det så att när man flyttade in till en gård så tog man den gårdens namn. 
Men det som är speciellt med min släkt Glader är att dom alltid bott på Gladers hemma och fört det namnet vidare från ända bak tills när namnet uppkom vilket jag kommer komma till senare i texten till då idag där jag och nu senast min son bär namnet.
Men Anders Glader kommer bli den släkting som bröt denna trenden och flyttade från Glader hemma i Helsingby och in till Vasa. Till en början konstaterade jag bara detta men senare bestämde jag mig för att försöka lista ut varför det blev så. 
Och det visade sig att Anders hade sina skäl att flytta från Helsingby.
Precis som för så många släktingar före han så tog även Anders Glader över Glader mantalhemma efter sin far Simon Erik Glader vid 24 års ålder. 
Detta kan man se i kommunionboken för åren 1857-1863. Anders bodde då som bonde på gården tillsammans med sin hustru Ulrika Hotti och deras 5 barn. Anders och Ulrika gifte sig 1853.

Här får man också sätta sig in i hur det var vid denna tid. 1860-talet var en svår tid för många. 
Det var hungersår, kalla somrar, tidigt frost och dåliga skördar och många dog även i hungern under denna tid.
Och man kan notera att Anders far Simon Erik Glader bodde tillsammans med sonen på gården som sytningsman. Och detta sytningskontrakt måste vid denna tid ställt till det för Anders under en tid då det sannolikt inte blev mycket mat på bordet.

SYTNINGSKONTRAKT
Sytningskontrakten var dåtidens pensionering. När bonden inte längre orkade driva gården så övergav han den till någon annan mot att han blev försörjd många år framöver, ofta tills dom äldre dog.
Dessa sytningskontrakt var ofta en väldigt stor påfrestning för den yngre generationen som dels skulle ta hand om gården och försörja dom äldre som ägde gården före. Den äldre generationen krävde ofta väldigt mycket. Halva skörden och 2 kor och 1 häst skulle det få tillgång till.
I Korsholms Historia står ” En sådan sytning, som kunde pågå ett årtionde eller mer, var självfallet betungande för den yngre generationen, och tvister mellan föräldrar och barn var inte sällsynta.”
Inte nog med detta, 1869 dör Anders hustru Ulrika 34 år gammal. Så nu står Anders ensam med 5 barn och en gård att ta hand om, man kan också se att svärmodern Beata Hotti bodde tillsammans med familjen så hon hjälpte sannolikt till.
I nästa kommunionbok 1864-1870 så har Anders med barn och svärmor flyttat från föräldrarna på Glader mantalshemma nummer 9 till Glader nummer 9 husfolk.

Man kan också se att det står att Gladers mantalshemma nummer 9 nu ägs av en Abraham Båsk nummer 6.
Anders gifter sen om sig med Carolina Sundqvist 1872 och ett år senare 1873 flyttar hela familjen till Vasa. 
I denna vigselboken står Anders nu som DRÄNG och Carolina står som PIGA.

Man kan nu även se att en annan familj flyttade in till Gladers mantalshemma nummer 9 hos Anders föräldrar. Så sannolikt tog en annan familj över sytningskontraktet. 
Man kan bara spekulera i vad som hände här. Det kan ju helt enkelt vara så att Anders inte kom överens med sin far över sytningskontraktet och ville testa sina vingar ensam med familjen i Vasa när allt annat ställde till sig för honom.

Anders Glader dör 16 oktober 1916, här är hans dödsannons i tidningen:

Anders Gladers dödsnotis i tidningen 1916



Kommentarer